Suomen Kennelliiton hallitus hyväksyi 2.4.2020 medimurjenkoiralle seuraavan rotukohtaisen PEVISA-ohjelman kaudelle 1.1.2021–31.12.2025:
Rekisteröitävien pentujen vanhempien tulee täyttää seuraavat ehdot:
Pentujen vanhemmista on astutushetkellä oltava voimassa oleva
Virallinen polvitutkimuslausunto; koiran oltava tutkimushetkellä täyttänyt 12 kk. Alle 3-vuotiaana tehty polvitutkimustulos on voimassa 2 vuotta ja yli 3-vuotiaana tehty tutkimus koko koiran eliniän.
Virallinen silmätutkimuslausunto; lausunto on voimassa 24 kk, ja sen pitää olla voimassa astutushetkellä.
Töpö-töpö -yhdistelmät ovat kiellettyjä. Rodulle on olemassa töpöhäntäisyyden DNA-testi.
Ylläolevat ehdot koskevat myös ulkomaalaisen koirien jalostuskäyttöä. Töpöhäntäinen ulkomaalainen jalostuskoira tulee geenitestata töpöhäntäisyyden osalta.
Kennelliiton sivuilta löydät lisätietoa virallisista terveystutkimuksista ja tiedon niitä tekevistä eläinlääkäreistä
Koiran terveystutkimukset | Suomen Kennelliitto
Kennelliiton hyväksymät virallisia terveystutkimuksia tekevät eläinlääkärit | Suomen Kennelliitto
Medien töpöhäntäisyyden aiheuttaa T-box geenimutaatio. T-box-mutaatio aiheuttaa monen pituista lyhyttä häntää. Häntä voi olla lähes olematon töpö tai se voi olla jopa 5/6 normaalista hännästä, jolloin töpöhäntäisyyttä voi olla vaikea havaita. Mutaation ei ole todettu aiheuttavan koiralle mitään muuta haittaa tai sairautta. Medimurjenkoirilla töpöhäntäisyys on sallittu ominaisuus.
Suomessa kahden luonnontöpöhäntäisen koiran parittaminen on kielletty eläinsuojelulain perusteella. Tämä johtuu siitä, että pennut, jotka perivät molemmilta vanhemmiltaan töpöhäntägeenin, eivät ole elinkelpoisia. Tämä tulee ottaa huomioon jalostusvalinnoissa.
1.1.2009 Kennelliitto ei enää rekisteröi TÖ x TÖ -yhdistelmien pentuja perustellen juuri edellä mainittuja asioita. Medimurjenkoirien lisäksi kielto koskee noin 20 muuta rotua , joilla esiintyy töpöjä häntiä.
Kennelliiton Koirarekisteriohje töpöhäntäisyydestä
Rodussa, jossa tavataan luonnollisesti töpöhäntäisiä yksilöitä (T-box mutaatio), pitää pentueilmoituksessa ilmoittaa kunkin pennun hännän pituus. Töpöhäntäisenä syntyneestä pennusta liitetään näissä roduissa pentueilmoitukseen eläinlääkärintodistus. Eläinlääkärin tutkimus on suoritettava kymmenen vuorokauden kuluessa pennun syntymästä. Tieto T-box mutaatiosta voidaan merkitä myös rodulle erikseen hyväksytyn DNA-testin perusteella missä iässä hyvänsä.
Luonnontöpöhäntäistä (T-box mutaatio) tuontikoiraa rekisteröitäessä vaaditaan töpöhäntäisyyden vahvistavan geenitestin tulos (ks. myös tuontikoiria koskevat rekisteröintimääräykset).
Töpöhäntäisyys geenitesti on mahdollista tehdä näiden Kennelliiton hyväksymien laboratorioiden kautta: Laboklin, Movet ja Genoscoper. Lisää tietoa aiheesta DNA-tutkimukset ovat kasvattajien täsmätyökaluja | Suomen Kennelliitto
Hännän periytyvyys
PI - PI kaikki jälkeläiset pitkähäntäisiä.
PI - TÖ jälkeläisistä 50% töpöjä ja 50% pitkähäntäisiä (todellisuudessa pentujen häntäjakauma voi vaihdella suuresti).
TÖ -TÖ yhdistelmät ovat Suomessa kiellettyjä.
Geenitestin tulkitseminen
Tulos C/C, koira ei kanna töpöhäntäisyyttä aiheuttavaa mutaatiota C189G genomissa.
Tulos C/G, heterotsygootti, koira on luonnollisesti töpöhäntäinen.
Tulos G/G, homotsygootti, koira on luonnollisesti töpöhäntäinen.
T-box-mutaatio (töpöhäntä) homotsygoottisena | Suomen Kennelliitto